Om Fin Alfred

“Fin Alfred har en instinktiv sans for at aflevere sangene med en fin blanding af loyalitet og robust humor. Her er tale om dansk folkelighed i sin mest ægte og spillevende form. Anbefales både til dem der kan huske disse sange, og til dem der aldrig har hørt dem.” – Politiken

Fin Alfred Larsen (f. 1939) har sunget og spillet lige siden han som 10-årig fik en banjo af sin mor, med lovning på af han ville få en krone for hver ny sang han lærte.

I dag spiller Fin en lang række instrumenter, her i blandt harmonika, mandolin og banjo. Og så kan han en helt utrolig mængde sange som han har gået og samlet i sit lange liv.

Fin Alfred har i årenes løb sunget og spillet sine sange og sin musik på arbejdspladser, spillesteder og festivaler over hele Danmark.

I 1989 modtog han Jord- og Betonarbejdernes Kulturpris, og i 2002 fik han en Danish Music Award for ‘Årets Danske Vise Album’. Det var med Cd’en ’Håndværkersange og Skæmteviser fra København og Omegn’ (DEC 1601).

I 2010 fik Fin Alfred desuden overrakt Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen for et langt liv i den folkelige musiks tjeneste, og i 2016 kunne han fejre sit 25-års jubilæum som naver. I 2022 modtog Fin Alfred Viseprisen som uddeles i et samarbejde mellem Musik over Præstø Fjord Festival og Visens Venner. I forbindelse med den efterfølgende koncert skrev folkemusikmediet Rootszone.dk:

“Fin Alfreds koncert i Viseteltet efter prisoverrækkelsen var en velkomponeret tematisk demonstration af sange med bid og med antimilitaristiske holdninger – sange helt i Pete Seegers ånd, og en dansk version af ”Where Have All the Flowers Gone” var da også med i programmet.”

Med sin helt unikke samling af viser og sange fortæller Fin Alfred historierne om smedene og murerne og de andre stolte håndværkere, men også om Bombardine, Klunser Niels, Olsen fra Hauserplads, Søster Petrea og mange flere. Han fortæller selv om sine sange:

“Kun få af de her sange, er at finde i sangbøgerne, men det er sange der udspringer fra og overlever på arbejdspladserne, og alle steder hvor københavnere mødes. Derfor er de blevet en naturlig del af min ’sangskat’. Jeg har samlet disse her sange op i det miljø jeg har levet i. Altså hos vandrebevægelsen, naverne og håndværkerne – som min familie bestod af – og så på trappegangene hvor vi sad og sang da vi var børn. Vandreturene vi tog senere betød meget. Jeg vandrede i Danmark, Tyskland, Italien, Spanien, ja hele Vesteuropa.”

Fin Alfred modtog i 2022 Viseprisen på Musik over Præstø Fjord, som har stiftet prisen i samarbejde med Visens Venner. Han har i årenes løb optrådt på Tønder Festival, Skagen Festival, Ballerup Kræmmermarked, Eventyrenes Klub i Nyhavn, Godtfolk Festival på Fanø, Halkær Festival, Ullerup Kræmmermarked, Nørrebro Spilletræf, Roskilde Spillemandsstævne, Spøttrup Middelaldermarked, Højbystævnet, Kerteminde Havn, Land og Folk Festival, Copenhagen Folk Club, Nørrebro Festival, Dragør Festival, Høstfest hos Bonderup Bylaug, Arbejdermuseet i København, Amagermuseet, Musik over Præstø Fjord, Hagges Musikpub, folkBALTICA (D), Bardentreffen Nürnberg (D), Gyldne dage i Præstø m.fl.

“Sangeren, musikeren og komponisten Fin Alfred er københavner med stort K, men han er også en vidt berejst musiker med stor respekt for de omkringrejsende håndværkere (naverne), gårdsangeren, klunserne og kulsvierne og i det hele taget med et stort hjerte for småkårsfolk, som virker ægte” – Jyllands-Posten

[powr-media-gallery id=4a36e0a3_1489606928642]

Lukket for kommentarer.